Wij Zijn Licht – Gerda Blees

Midden in een zomernacht sterft Elisabeth, de oudste bewoonster van de spirituele woongroep Klank en Liefde.  Haar drie huisgenoten worden aangehouden: het streven van de groep om te stoppen met eten en van licht, lucht en liefde te gaan leven, lijkt Elisabeth fataal te zijn geworden. Van wereldvreemde idealisten aan de rand van de maatschappij zijn de drie plotseling landelijk nieuws geworden. Door de ogen van de nacht, de buren, de twijfel, de vader van een van de huisgenoten, een sinaasappelgeur en vele andere personages en entiteiten zien we hoe elk van de betrokkenen een ander antwoord geeft op de vraag hoe Elisabeth kon overlijden, wie er schuldig is, en of woongroep nog toekomst heeft. Een beklemmende en tegelijkertijd hoogst vermakelijke roman over kleine mensen in een grote wereld, en hun verbindende maar ook vernietigende verlangen om in verheven idealen te geloven.  Met haar stilistische beheersing en ingenieus vertelperspectief schreef Blees een meesterlijk debuut.

Laat ik het maar meteen van de daken schreeuwen: dit boek krijgt van mij 5+ sterren. Het verhaal mag niet het meest opzienbarend zijn, het vertelperspectief is dat wel en ik kan dat enorm waarderen. Als je een hoofdstuk kan schrijven vanuit het perspectief van een sinaasappelgeur, dan ben je wat mij betreft binnen. Nogmaals, het gaat mij niet eens om het verhaal, al was ook dat interessant, absoluut, maar het vertelperspectief… Ik ben er stil van. Er zullen mensen zijn die zich er niet in kunnen vinden, maar ik vond het werkelijk in-ge-ni-eus.

Wij Zijn Licht van Gerda Blees. De méér dan maximale score voor mij en ik weet bijna zeker dat dit voor mij hét boek van 2021 gaat worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s